Αποτυπώνοντας το φως των Κυκλάδων

10 Μαρτίου, 2018 | Δημοσιεύματα
Αποτυπώνοντας το φως των Κυκλάδων

Τι το ιδιαίτερο έχει το φως των Κυκλάδων, που αγγίζει τους πάντες;

Θέλει και ρώτημα

..ΔΙΟΤΙ, ο ήλιος ο ηλιάτορας του Ελύτη είναι κυρίαρχος στο Αιγαίο. Διότι η μαγεία του φωτός των Κυκλάδων εμπνέει και σύγχρονους δημιουργούς, που συμμετέχουν σε έκθεση που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή. Συζητούμε με τον Εκπαιδευτικό Κλεάνθη Βασδόκα που συμμετέχει στην έκθεση αποτυπώνοντας με το φωτογραφικό φακό του τις χρυσές ακτίνες που ντύνουν τις Κυκλάδες.

“Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τις Κυκλάδες σε βόρειες θάλασσες, μακριά από το Αιγαίο. Ίσως γιατί στα νησιά αυτά δεν κλείνεσαι από πολυκατοικίες, δεν έχει όρια το βλέμμα, η φαντασία. Μέσα στα δάση νιώθεις ότι η ζωή είναι τόσο έντονη, σχεδόν ασφυκτική. Στις Κυκλάδες αισθάνεσαι πως είσαι εσύ το άγονο τοπίο, μπορείς να διαπιστώσεις μόνον ίχνη ζωής. Υπάρχει ο ανοιχτός ορίζοντας και το φως των Κυκλάδων το βιώνεις καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δημιουργεί εξάλλου τόσο καθαρές γραμμές, που αλλάζει την ψυχοσύνθεση σου. Και στη Μήλο και στην Τήνο, όπου έχω ζήσει αυτό το φως με συνταράζει, μ’εξουσιάζει. Και είναι ιδιαίτερα γλυκιά αίσθηση να το απολαμβάνεις τους μήνες του χειμώνα και της άνοιξης ή ακόνη και το φθινόπωρο”.

-Πολλοί έχουν μιλήσει κατά καιρούς για το φως των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων και νομπελίστες. Τι έρχεται να προσθέσει αυτή η έκθεση;

-”Η ενασχόληση με κάθε μορφή Τέχνης ούτως ή άλλως λειτουργεί λυτρωτικά. Μέσω της ζωγραφικής, που υπηρετεί με συνέπεια η Γερμανίδα Γκιζέλα Ζέλενρικ της γλυπτικής με την οποία εκφράζεται ο Πέτρος Μαρμαρινός και του δικού μου φωτογραφικού φακού, αναζητούμε ο καθένας μας μέσα από διαφορετικές οπτικές φόρμες να αποτυπώσουμε τη ζωτικότητα των Κυκλάδων, να ιχνηλατήσουμε την ίδια τη ζωή μέσα από την Τέχνη.. “.

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία 

19/05/2001 

SOCIAL SHARE