Μάρμαρα, πέτρες και… μεράκι

15 Μαρτίου, 2018 | Δημοσιεύματα
Μάρμαρα, πέτρες και… μεράκι

Συνέντευξη: Τίνα Αντωνάκου

Γεννημένος στον Πύργο της Τήνου, ένα χωριό που έχει δώσει μεγάλες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες και μεγαλώνοντας σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, αφού από μικρό παιδί ζούσε μέσα στα εργαστήρια, πολύ κοντά σε καλλιτεχνικά ερεθίσματα, ο Πέτρος Μαρμαρινός άρχισε από τη γλυπτική και τη ζωγραφική για να καταλήξει τελικά στην τέχνη της μαρμαρολιθικής. Χρησιμοποιώντας μάρμαρο και πέτρα, τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό μεταξύ τους, ο Πέτρος Μαρμαρινός δημιουργεί λαϊκά μοτίβα, εκκλησιαστικά θέματα αλλά και έργα εφαρμοσμένα και λειτουργικά.

Η Τήνος είναι γενέτειρα μεγάλων καλλιτεχνών, πως το εξηγείτε αυτό;

Πιθανόν να ευθύνεται το περιβάλλον γι’αυτό. Το πλούσιο υλικό που υπάρχει από πράσινο και λευκό μάρμαρο, σχιστόλιθο και γρανίτη. Άλλωστε, ο Πύργος της Τήνου μπορεί από μόνος του να χαρακτηριστεί ως μουσειακός χώρος και τα ερεθίσματα σε έναν τέτοιο χώρο είναι πάρα πολλά για κάθε νέο που μεγαλώνει εκεί.

Εσείς πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μαρμαρολιθική;

Το ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πύργο με την πλούσια αρχιτεκτονική του, τις μαρμάρινες κατασκευές, τα εργαστήρια, τα μουσεία, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιλογή μου. Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε και η πλούσια οικογενειακή μου παράδοση στη μαρμαρογλυπτική και στη γλυπτική σε πέτρα. Το βασικό μου ερέθισμα ήταν η Σχολή Καλών Τεχνών.

Γιατί επιλέγετε να δουλέψετε με το συγκεκριμένο υλικό;

Ξεκινώντας στη Σχολή Καλών Τεχνών χρησιμοποίησα διάφορα υλικά και κατέληξα στον συγκεκριμένο συνδυασμό μαρμάρου και πέτρας, γιατί προκαλεί αντίθεση το σκούρο με το λευκό δημιουργώντας έτσι ένα πολύ όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα

15/09/2001

 

SOCIAL SHARE