Η Τήνος των καλλιτεχνών

4 Μαρτίου, 2018 | Δημοσιεύματα
Η Τήνος των καλλιτεχνών

της Ισαβέλλας Ζαμπετάκη

Ο Πέτρος Μαρμαρινός, ενεργό μέλος της κοινότητας μαρμαρογλυπτών του Πύργου, μας ξεναγεί σε μία διαφορετική, καλλιτεχνική πλευρά του νησιού.

Ένα αγαπημένο κομμάτι της Τήνου του Πέτρου Μαρμαρινού, όπως και πολλών άλλων καλλιτεχνών, είναι η αποκαλούμενη “Έξω Μεριά”, το βόρειο τμήμα από την Καρδιανή μέχρι τον Πύργο και τον Πάνορμο. Πολλά από τα χωριά αυτά είναι πλούσια σε πολιτιστική παράδοση, αλλά και σε σύγχρονη καλλιτεχνική δράση.

Ο Πύργος των μαρμαρογλυπτών

Κεντρική θέση ανάμεσα στα χωριά της Έξω Μεριάς κατέχει ο Πύργος, το χωριό των μαρμαρογλυπτών της Τήνου.

Ο Πύργος είναι η γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά, του Νικηφόρου Λύτρα, του Ιωάννη Φιλιππότη και πολλών άλλων γλυπτών και τεχνιτών και αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης.
Η αρχιτεκτονική, το τοπίο, οι παραδόσεις και η Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου Τήνου διατηρούν την αρχαία τέχνη ζωντανή και επίκαιρη. Στον Πύργο μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Μουσείο Χαλεπά, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, αλλά και 10 εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, τα οποία λειτουργούν σήμερα στο χωριό. “Ζωντανά” έργα γλυπτικής συναντά ο επισκέπτης και μέσα από μία βόλτα στα στενά του Πύργου, παρατηρώντας λεπτομέρειες όπως τα περίτεχνα μαρμάρινα υπέρθυρα των σπιτιών ή η παλιά κρήνη στην πλατεία του χωριού. Ξεχωριστή είναι και η εμπειρία της επίσκεψης του νεκροταφείου του Πύργου, ενώ ενδεικτικό του πόσο στενά είναι συνδεδεμένο το μάρμαρο με τον χαρακτήρα του χωριού είναι το γεγονός ότι ακόμα και η στάση των ΚΤΕΛ είναι φτιαγμένη από το υλικό αυτό.
Εκτός από τον Πύργο, οι φίλοι των τεχνών δεν θα παραλείψουν μία επίσκεψη στη γλυπτοθήκη, την πινακοθήκη και την κειμηλιοθήκη της Παναγίας της Τήνου και στο Ίδρυμα τηνιακού πολιτισμού, όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση έργων του Χαλεπά. Ο χάρτης του πολιτιστικού τουρισμού περιλαμβάνει ακόμα το Μουσείο Κώστα Τσόκλη, στον Κάμπο της Τήνου.

Τα χωριά της Έξω Μεριάς

Εκτός από τον Πύργο, τα περισσότερα χωριά της Έξω Μεριάς διατηρούν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα πολιτισμού και παράδοσης.
Ανάμεσά τους, η Καρδιανή, τα Υστέρνια, τα Πλατειά, η Μαρλά και ο Μαμάδος αποτελεούν ενδιαφέρουσες στάσεις μιας περιήγησης στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Μπορεί επίσης κανείς να ακολουθήσει περιπατητικές διαδρομές σε αγροτικούς δρόμους, όπως αυτός που οδηγεί από το Μαμάδο προς το Ρας ή από το Πύργο προς το ύψωμα των παλιών ανεμόμυλων και τον Πάνορμο. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της Τήνου είναι ο Βώλακας, όπου σφαιρικοί βράχοι από γρανίτη συνθέτουν ένα σεληνιακό τοπίο. Εξίσου εντυπωσιακοί είναι οι σχηματισμοί των σχιστολιθικών πετρωμάτων στο Στενό Άνδρου-Τήνου, απ’όπου αξίζει να δει κανείς το ηλιοβασίλεμα. Άλλο ένα μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς στη βόρεια Τήνο είναι τα λατομεία πράσινου μαρμάρου στη Μαρλά, ενώ χαρακτηριστικό σημείο του νησιού αποτελεί και η κοιλάδα με τους περιστεριώνες, στις παρυφές του χωριού Ταραμπάδος.

Πηγή: Περιοδικό LEADINGΕΑΣΕ,τεύχος 23

Σεπτέμβριος 2014

 

SOCIAL SHARE