Μάρμαρα που λάμπουν στον κυκλαδίτικο ήλιο

24 Φεβρουαρίου, 2018 | Δημοσιεύματα
Μάρμαρα που λάμπουν στον κυκλαδίτικο ήλιο

Ο Πέτρος Μαρμαρινός είναι ένας ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ άνθρωπος! Ένας πραγματικός Έλληνας που σέβεται τη χώρα του και παράγει έργο σημαντικό.. πολύ σημαντικό. Αυθεντικός καλλιτέχνης! Οι λέξεις που τον χαρακτηρίζουν, εκτός από το αστείρευτο ταλέντο, είναι το πάθος για τη δουλειά του, αγάπη για τον τόπο του και σεβασμός για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα υλικά που δίνει απλόχερα η φύση. Οι σκοποί του σχεδόν άγιοι… και το όνομά του εύκολο να το θυμάστε!
Γιατί;
Επειδή η ζωή, καθώς επιμένει να μιμείται την τέχνη, το’φερε έτσι να τον λένε Πέτρο Μαρμαρινό. Και να δουλεύει την πέτρα και το μάρμαρο. Προπαντός, το μάρμαρο.

Η γνωριμία μας με τον Πέτρο κρατάει πολλά χρόνια.. οπότε η αντικειμενικότητά μας τίθεται και στην κρίση του αναγνώστη. Όμως ο ενθουσιασμός μας από την καλλιτεχνική ποιότητα των έργων του είναι αναμφισβήτητος! Δηλώνει, παρά το νεαρό της ηλικίας του, βαθιά γνώση της τέχνης του μαρμάρου που την έχει μπολιάσει με την τακτική παράδοση και την εμπειρία του Αιγαίου. Στα χέρια του το ψυχρό μάρμαρο αποκτά ζωή και εκπέμπει ανθρώπινη θαλπωρή. Εμείς επιλέξαμε να στολίσουμε τη ζωή μας με τα έργα του βιώνοντας έτσι το μεγαλείο της τέχνης του και το θαυμασμό της σκέψης του.
Ο Πέτρος Μαρμαρινός είναι σίγουρα η πλέον ελπιδοφόρα ανατολή στο χώρο της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Σε εποχές που κυριαρχεί η έκπτωση αξιών και ιδεών το έργο του φωνάζει από άλλη πλευρά της Τήνου, δίπλα στα έργα του τεράστιου Γιαννούλη Χαλεπά, του Φιλιππότη, Βιτάλη και Σώχου! Είμαστε βέβαιοι πως το όνομά του παρατίθεται απ’αυτήν την ηλικία στους μεγάλους της τέχνης.

Μιας τέχνης που προχωράει κυρίως κρατική ενίσχυση και στηρίζεται μόνο στις ικανότητες και στην έμπνευση των λίγων μαρμαροτεχνητών που έχουν απομμείνει. Από την άποψη αυτή πρέπει να επαινέσουμε -και το οφείλουμε άλλωστε- την πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς και του Πολιτιστικού της Ιδρύματος στη δημιουργία του αντίστοιχου μουσείου η οποία και παρουσιάζουμε στο περιοδικό που θα αποτελέσει πόλο προσέλκυσης ανθρώπων που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη σημαντική τέχνη του μαρμάρου και φάρο για τις επόμενες γενιές.

Καλλιτέχνης θα πει..
Η οικογένεια του Πέτρου Μαρμαρινού μαρμαρογλύπτες πάππου προς πάππου. Το μήλο κάτω από τη μηλιά, Περίπου, Γιατί στην Τήνο η ρήση αποκτά άλλη διάσταση. Φαινόμενο μικρό στον κόσμο, μια μικρή γωνιά να γίνεται “εστία πλαστικής τέχνης” και να συγκεντρώνει όλο το σύγχρονο ταλέντο μιας χώρας στη γλυπτική. Στο μαρμαρένιο χωριό της Τήνου, τον Πύργο, ο Πέτρος Μαρμαρινός συνεχίζει μία παράδοση αδιάκοπη. Με το άγγιγμα της σμίλης του, βγάζει από το μάρμαρο ολόλευκα περιστέρια, αρχαϊκές φιγούρες αλλά και χρηστικά αντικείμενα με δροσερά θέματα από τη φύση.

Πηγή: Περιοδικό Εναλλακτικός Τουρισμός, σελ. 34-35, αρ. τόμου 6

Νοέμβριος 2009

SOCIAL SHARE