Οι φόρμες της έμπνευσης

24 Φεβρουαρίου, 2018 | Δημοσιεύματα
Οι φόρμες της έμπνευσης

Ο Πύργος, ένα πανέμορφο χωριό της Τήνου, θεωρείται από την αρχαιότητα πατρίδα της μαρμαρογλυπτικής. Εδώ ζουν και εργάζονται πολλοί καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα βρίσκονται διάσπαρτα στο χωρίο, ενώ στο εργαστήριο και τις εκθέσεις τους μπορεί ο επισκέπτης να δει από κοντά τα γλυπτά και τον τρόπο κατασκευής τους. Η ταπεινή κατά τα άλλα στάση του λεωφορείου πάνω στο δρόμο είναι ένας μικρός… Παρθενώνας, ενώ η κεντρική βρύση του χωριού έχει κάποια στοιχεία από τα αρχαϊκά ή τα ρωμαϊκά χρόνια.. Από τον Πύργο κατάγεται και ο μεγαλύτερος Έλληνας γλύπτης της νεότερης επιχής, ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Σήμερα μπορεί να δει κανείς το σπίτι του και μερικά εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς του.

Ο Πέτρος Μαρμαρινός -όπως υποδηλώνει και το επώνυμό του-, κατάγεται από οικογένεια μαρμαρογλυπτών. Το εργαστήρι του βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο Πύργου-Πανόρμου. Αποτελείται από μία μεγάλη αυλή όπου αποθηκεύονται τα κομμάτια του μαρμάρου και τα μεγάλα έργα, ενώ στο μικρό κτίσμα συμβαίνουν… θαύματα! Με “όπλο” τη σμίλη, τα καλέμια και το σφυρί, το ακατέργαστο κομμάτι μαρμάρου που επιλέγει προσεκτικά -παίρνει ζωή και μετατρέπεται σε έργο τέχνης. Ο Πέτρος Μαρμαρινός είναι άνθρωπος με σύγχρονες αναζητήσεις και προβληματισμό και αυτό είναι εμφανές στη δουλειά του, που μοιάζει σαν ένας ζωντανός, συνεχής διάλογος της παραδοσιακής- και ουσιαστικά αρχαϊκής- με τη μοντέρνα γλυπτική.

Σε κάθε γωνιά μέσα στο εργαστήρι, το παλιό ανταγωνίζεται το καινούργιο και αντιστρόφως. Δίπλα σε κλασικά κεφάλια βρίσκονται όμορφες, μοντέρνες πιατέλες με σκαλιστά χρωματιστά φρούτα, ενώ τα λευξλα περιστέρια πάνω στα ράφια μοιάζουν με ζωντανό σμήνος που στάθηκε να ξεκουραστεί..

Δίπλα στο μεγάλο τραπέζει που δουλεύει άπειρες ώρες ο καλλιτέχνης, ένα μαύρο ραδιόφωνο γεμάτο άσπρη μαρμαρόσκονη του κρατάει συντροφιά.. Κρυμμένος κάτω από κάτι σακούλες, σε ένα μικρό δωμάτιο στο βάθος, βρίσκεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, τον οποίο αποφάσισε προσφάτως να χρησιμοποιήσει για να κρατήσει αρχείο της δουλειάς του. Σήμερα που τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα φτιάχνονται όλα από μπετόν, σίδερο, γυαλί και πλακάκια, οι μαρμαρογλύπτες υποφέρουν καθώς βλέπουν τον όγκο της δουλειάς τους να μειώνεται καθημερινά, αφού σπανίζουν οι παραγγελίες για μνημειακά έργα. Αναγκαστικά έχουν στραφεί στη δημιουργία διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων που απευθύνονται σε ιδιώτες που θέλουν να κοσμήσουν το σπίτι τους με κάποιο μοναδικό κομμάτι (υπέρθυρο, κρήνες, αγαλματίδια, τραπέζια κτλ.) ή να εντοπίσουν μία ημίγλυφη παράσταση. Επειδή το μάρμαρο είναι ιδιαίτερα βαρύ υλικό, όλοι σχεδόν οι μαρμαρογλύπτες φροντίζουν να έχουν στο εργαστήριό τους αντικείμενα μικρά σε όγκο που μεταφέρονται εύκολα.

Μια επίσκεψη στο εργαστήριο του Πέτρου Μαρμαρινού είναι μια καλή ευκαιρία να επιλέξει ο επισκέπτης αντικείμενο από τη συλλογή του, αλλά και να συζητήσει μαζί του μία μελλοντική κατασκευή.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ: Τηλ: 22830 31624

Πηγή: Περιοδικό Ιδανικό Σπίτι, τεύχος:152 , σελ.: 398-399

Ιούλιος-Αύγουστος 2004

SOCIAL SHARE