Πέτρος Μαρμαρινός: Ο επίμονος γλύπτης

21 Μαρτίου, 2018 | Δημοσιεύματα
Πέτρος Μαρμαρινός: Ο επίμονος γλύπτης

Να κατάγεσαι από τη γενέτειρα των “αιώνων” μαρμαρογλυπτών (Χαλεπάς, Φιλιππότηας, Σώχος, Βιδάλης) και να σε λένε Πέτρο Μαρμαρινό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Το πεπρωμένο σου είναι προδιαγεγραμμένο. Από αυτό το πεπρωμένο δεν ήθελε να ξεφύγει ο ίδιος. Ο Πέτρος Μαρμαρινός, γνήσιο τέκνο του Πύργου στην Τήνο, δεν εγκαταλείπει τον τόπο του. Προσωρινά μόνο. Όταν το επιβάλλουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του.

Μεγάλωσε δίπλα στο σπίτι του Χαλεπά και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Ανήκει στη σύγχρονη γενιά μαρμαρογλυπτών. Διατηρεί ένα από τα εργαστήρια του νησιού και φροντίζει να εκπαιδεύει νεότερα παιδιά, ώστε να τους μεταλαμπαδεύσει τα μυστικά της μαρμαρογλυφίας. Έργα του συναντάς σε εκθέσεις και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος. Συνδυάζουν αρμονικά στοιχεία της αρχαϊκής και της μοντέρνας τέχνης. Άλλοτε πάλλονται με ένταση και άλλοτε “παίζουν” με το φως και τη σκιά. Κάποιες φορές δίνει χρώμα στο μάρμαρο “όπως έκαναν και οι γλύπτες στην κλασική αρχαιότητα”. Θεωρεί μάλιστα, τον Χαλεπά τη “γέφυρα εκείνη που συνδέει την αρχαία ελληνική με τη σύγχρονη τέχνη”, χαρακτηρίζοντας το έργο του “πρόκληση” για σπουδή και δημιουργία.

Δεν μπορείς να μην επηρεαστείς από την απόδοση της γλυπτικής του αντίληψης και τον τρόπο που αποτυπώνει ξεκάθαρα, στις φόρμες του, το συναίσθημα. Πράγμα το οποίο σου επιβάλλεται -εφόσον διαθέτεις την καλλιτεχνική ωριμότητα να προσεγγίσεις τα γλυπτά του -καθιστώντας τα αναγνωρίσιμα σε όλο τον κόσμο”, επισημαίνει ο κ. Μαρμαρινός, μιλώντας με συγκίνηση για τον σπουδαίο συντοπίτη του. “Από αυτή την τραγική μορφή του καλλιτέχνη είναι επίσης σημαντικό να κρατήσουμε ότι, παρ’όλες τις αντιξοότητες της ζωής του, το ταλέντο του τελικά δεν χάθηκε, αφού ο Χαλεπάς ξαναβρήκε τη δημιουργική του συνέχεια, πορευόμενος δυναμικά ως το τέλος της ζωής του”.

Σημείο αναφοράς και εκκίνησης των σύγχρονων γλυπτών του μαρμάρου ο Πύργος της Τήνου, ενώ η σχολή στον Πάνορμο συνιστά, δεκαετίες τώρα, φυτώριο μαρμαρογλυπτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται άοκνα. Άξιοι συνεχιστές της φημισμένης παράδοσης του νησιού. Τους συναντάς παντού. Πολλοί από αυτούς συντηρούν κορυφαία μνημεία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Και είναι γεγονός ότι αποτελεί κάτι σαν τίτλο τιμής όταν κάποιος έχει μάθει την τέχνη του μαρμάρου στην Τήνο.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Μαρμαρινός, οι δυσκολίες πλέον είναι πολλές. Και προφανώς λόγω της κρίσης η ζήτηση έχει μειωθεί. “Το κράτος, ειδικά στην παρούσα φάση, θα πρέπει να είναι αρωγός ώστε όχι μόνο να διατηρηθεί αυτή η πολιτιστική κληρονομιά αλλά και να βοηθηθούν οι ακούραστοι συνεχιστές της. Διαφορετικά το μέλλον της μαρμαροτεχνίας, όπως και των άλλων παραδοσιακών τεχνών, διαγράφεται από ζοφερό έως ανύπαρκτο”, καταλήγει.

Πηγή: Εβδομαδιαίο Πολιτιστικό Περιοδικό Passe Par Tout, σελ. 23 (μαζί με την Εφημερίδα Επενδυτής)

Σάββατο & Κυριακή 07-08/09/2013

SOCIAL SHARE